Biologische groenten krijgen de tijd om te groeien. Onder goede omstandigheden. Dat maakt ze smaakvol, en eerlijk. Wat daarvoor nodig is?
Gezonde aarde, met rijke voedingsstoffen
De basis voor gezond voedsel is een gezonde bodem. Daarom gebruiken wij geen kunstmest, pesticiden of herbiciden, maar verrijken we de aarde met biologische compost. Dat maakt de grond extra vruchtbaar, waardoor de planten zich kunnen voeden met de beste mineralen en grondstoffen. Daarnaast zorgt deze grond voor een goede leefomgeving voor natuurlijke bestrijders. Om de bodem vitaal te houden, wisselen we de verschillende gewassen af.
Biologisch gekweekt, voor sterkere planten
De planten komen bij ons als ze 55 dagen oud zijn. Ze zijn dan opgekweekt bij een biologisch opkweekbedrijf, waar ze geënt zijn op een wilde onderstam. Dit geeft ze een sterker wortelstelsel en maakt ze minder vatbaar voor ziektes. In januari gaan ze de grond in en na een groeiperiode van 2 maanden, oogsten we de eerste smaakvolle komkommers. De tomaten doen er een maandje langer over. In november oogsten we de laatste groenten en dan mag de grond weer even rusten.
Natuurlijke bestrijding en bestuiving
Roofmijten, roofwantsen en sluipwespen zorgen ervoor dat groenten vrij blijven van ongedierte. Zij bestrijden spintmijt, witte vlieg, rupsen en bladluis op een natuurlijke manier. We hebben daardoor geen giftige bestrijdingsmiddelen nodig. Hommels zorgen voor de bestuiving van bloemen. Om de biodiversiteit te stimuleren, planten we bomen, leggen we groenstroken aan en zaaien we wilde bloemen. Zo is het levendig binnen de kas, maar ook daarbuiten.
Hergebruik van water, lucht en energie
De planten krijgen voornamelijk hemelwater uit de natuur. Dat vangen we op tijdens een regenbui, en verzamelen we in een groot bassin. Zo maken we optimaal gebruik van Neêrlands sterke kanten. De CO2 die vrijkomt bij het verwarmen van de kas, leiden we terug de kas in. Zo kunnen de planten het weer opnemen, en beperken we de CO2 uitstoot tot een minimum. Met een warmtekrachtkoppeling hergebruiken we daarnaast warmte, die vrijkomt bij elektriciteitsopwekking voor het landelijk elektriciteitsnet.
Contact, met onze werknemers en dorpsbewoners
We stimuleren onze medewerkers bij ons te blijven werken. Dat kan alleen als we echt contact met elkaar hebben. Zo bouwen we een hecht team, dat ons plezier in telen deelt. Uiteraard werken we met alle geldende Nederlandse en Europese arbeidsregels en mensenrechten. En wordt iedereen volgens het CAO betaald. Ook de band met de dorpsbewoners van Sirjansland is belangrijk. We investeren in de omgeving en iedereen is altijd welkom om de kas te bezoeken.
Filosofie
Wel eens een smaakvolle tomaat gegeten? Dan wil je toch nooit meer anders? Daarom kweken wij biologisch. Het is een bewuste keuze, die we elke dag opnieuw maken.